Genç Çiftçi Mesleki ve Bireysel Kapasite Gelişimi Programı
ProjelerimizDünya genelinde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar önem kazanırken, Birleşmiş Milletler'in 2019-2028 yıllarını " Aile Çiftçiliğinin Geliştirilmesi ve Genişletilmesi Dönemi" ilan etmesinden hareketle "Genç Çiftçi Mesleki ve Bireysel Kapasite Geliştirme Programı" hayata geçirilmiştir. Aile çiftçiliğinde sürdürülebilirliğin sağlanması için gençlerin desteklenmesi ve çiftçiliğe devam etme motivasyon ve beklentilerinin belirlenmesi gerekliliği doğrultusunda bir araştırma tasarlanmıştır. Böylece gençlerin tarımsal üretimde devamlılığı, kırsal yaşamdaki önceliklerinin neler olduğu ve politikalarda dikkate alınması gereken stratejilerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
2022 yılında Mart ve Nisan aylarında İzmir'in pilot bölge olarak belirlenen 10 ilçesinde; 18-40 yaş arası 113 genç çiftçi ile anket yapılmıştır. Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM), Yaşar Üniversitesi Gıda ve Tarım Topluluğu gönüllü öğrencileri ve Pınar Enstitüsü yetkilileri köyleri ziyaret ederek anket çalışması yapmıştır.
"Genç Çiftçilerin Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Yaşama İlişkin Algı ve Beklentileri" başlıklı araştırmanın sonuçları 12 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen çalıştayda açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarının katılımcılarla paylaşılmasının ardından “Genç Çiftçiliğin Geleceği” konulu çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştaya katılan genç çiftçilerin sektörden beklentileri, istekleri ve görüşleri dinlenmiştir.
Anket sonuçları ve çalıştayda toplanan görüşler sonrasında sürdürülebilir tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için eylem planı oluşturulması planlanmıştır. Belirlenecek pilot bölgelerden başlayarak Türkiye'de genç çiftçiliğin geliştirilmesi için sosyal, eğitim ve ekonomi alanlarında çalışmalar yürütülmesi planlanmaktadır.
Bu çalışmalar sonucunda; kırsal yaşamı sosyalleştirmek, ailelerin köy yaşamını sürdürmek, üretilen ürünlerin kalitesini artırmak, yeni pazarlar oluşturmak veya mevcut pazarı çeşitlendirerek güçlendirmek amaçlanmaktadır. Gerçekleştirilecek eğitimler ve etkinliklerle kırsal kesimde yaşam standartlarının yükseltilmesi hedeflenmektedir.