Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İçin Oyun ve Eğitim Gereçleri Projesi - Bilimsel Araştırma Projesi (BAP)

Projelerimiz

İnternet ve bilgisayar teknolojisinin hayatımıza pek çok olumlu şey kattığı bir gerçektir. Kendimizi bu dünyadan tümüyle soyutlamak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Ancak söz konusu çocuklar olduğunda; özellikle de okul öncesi yaşlarda elektronik ortamdan ziyade, iletişim kurma becerilerini geliştirecek, hareketli yaşam alışkanlığı kazandıracak oyunlar oynamak son derece önemlidir. 

Hareketsizlik, vaktin sürekli elektronik oyuncakların başında geçirilmesi ve geleneksel oyunların terk edilmesi nedeniyle yeni nesil; sosyalleşmeden uzak ve sağlıksız olarak yetişme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bütün bunlara bir de sağlıksız ve dengesiz yeme alışkanlığı eklendiğinde, obeziteye varan sağlık sorunları da beraberinde gelecektir. 

Pınar Enstitüsü çocukların dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi konusunda bilinçlendirilmesi amacını önemsediği için hedef kitlesi olarak çocuklara özel bir yer vermektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel hareketlilik alışkanlıklarının küçük yaşlarda edinildiğinin bilincinde olan Enstitü; Yaşar Üniversitesi işbirliği ile Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İçin Oyun ve Eğitim Gereçleri Tasarımı projesini hayata geçirmiştir. Eğlenerek Hareket Edelim Sağlıklı Beslenelim projesinin kurgusunu geliştirmek üzere hayata geçirilen lisanslı oyuncak ve eğitim gereçleri tasarımı BAP (Bilimsel Araştırma projesi) projesi; Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü iş birliğiyle tamamlanmıştır. Keçe kumaşından besin piramidinin farklı kullanım alanlarını gösteren oyun gereçleri tasarımı projesinin resepsiyon ve sergi açılışı 5 Haziran 2018 tarihinde Pınar Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer’in de katılımıyla Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir. 

Sergi açılışındaki konuşmasında, projenin yürütücüsü olan Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mine Ovacık, “Tasarım projesi sürecinde, ana sınıfı çocukları için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını edinmek için bir eğitim modeli, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden danışman Doç. Dr. Sibel Sönmez tarafından oluşturuldu. Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilek Ongan’ın da beslenme konusunda destek verdiği bu eğitimde kullanılacak, üç boyutlu besin piramidi, yiyecek, içecek ve tabakların ürün tasarımı, grafik tasarımı illüstrasyonları tasarım ekibi tarafından gerçekleştirildi. Tasarlanan üç boyutlu ürünlerin, çocuk sağlığına uygunluğu, organik ve çevre dostu bir malzeme olan doğal keçeden yapılmasına karar verildi. Tasarlanan oyun ve eğitim gereçlerinin prototipleri, Seferihisar’ın Doğanbey köyünde Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi keçe sanatçısı Ayfer Güleç tarafından kadınlara istihdam sağlayan Kadın Emeği Evi adlı atölyesinde üretildi. Ortaya çocukların oyun oynayarak öğrenebilmesi için bir set çıktı. Oyuncaklar, çocuklara günlük tüketmesi gereken besinleri, bu besinlerin nasıl oluştuğunu ve besinlerin yararlarını anlatmayı amaçlıyor. Üretilen besinler, tabaklar, yemekler vs. biten ürünlerle çocuklar oynadı, gözlemler yaptık. Eğitim süresince çocukların gördüğü görselleri evde oynayabilmeleri için bir çıkartma kitabı hazırlandı. Doç. Dr. Sibel Sönmez’in metinlerini yazdığı kitabın görsellerini Nilüfer Üstündağ hazırladı” diyerek projeyle ilgili bilgi vermiştir.

Tasarlanmış olan oyun materyalleri “Eğlenerek Hareket Edelim, Sağlıklı Beslenelim” Projesini besleyen yardımcı elemanlar olarak ele alınacak ve ileriki dönemlerde Enstitü’nün dengeli ve sağlıklı beslenme konusundaki eğitimlerinde de yardımcı materyal olarak kullanılacaktır.

Beslenme piramidi; beslenme düzenimizde almamız gereken besin gruplarının, ideal tüketim miktarlarıyla sıralandığı ve sağlıklı beslenmeyi amaçlayan bir kılavuzdur. Bu proje ile ortaya çıkmış olan oyun gereçleri; erken çocukluk dönemindeki çocukların besin gruplarını öğrenmelerini ve sağlıklı beslenme ile fiziksel hareketlilik alışkanlığı kazanmalarını hedeflemektedir. 

Aynı zamanda, projenin yerel ve sosyal sorumluluk katkısı da bulunmaktadır. Proje kapsamında hizmet alımı gerçekleştirilen keçe üreticisi ve sanatçısı Ayfer Güleç ve atölyesi ile çalışılması; yerel ve doğal bir malzeme olan keçe malzemesi ile Türkiye’de kısıtlı bir alan olan çocuk oyuncakları tasarımını bağdaştırıcı bir rol oynamıştır. İşbirliği yapılan atölyenin bir kadın girişimi olması ve yerel kadın istihdamı sağlaması da yerel ve sosyal bağlamda proje için güçlü bir yön oluşturmaktadır. Bu proje, bu gibi girişimlerin desteklenmesi, yerel ihtiyaçlar doğrultusunda tasarım işbirliklerinin yapılması, bu işbirliklerinin farklı sektörler tarafından desteklenmesi; sosyal, ekonomik ve çevresel katkılar sağlaması açısından örnek bir çalışma olarak önem taşımaktadır. Ayrıca yapılan oyuncaklarda kullanılan boyalar tarafımıza DYO Ar-Ge Direktörlüğü tarafından sağlanmış olup, çocukların kullanımına uygun sertifikalı tekstil boyalarıdır.