Eğlenerek Hareket Edelim Sağlıklı Beslenelim

Projelerimiz

Dengeli beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi konusunda çocukların oyun yoluyla bilinçlendirilmesi hedefiyle yola çıkılan proje ile erken çocukluk dönemindeki çocuklara dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda rehberlik etmek, doğru beslenmelerine ilişkin alışkanlıklar kazandırmak, eğlendirici aktiviteler düzenleyerek beslenmenin yanı sıra fiziksel hareketliliğin de sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu benimsetmek amaçlanmaktadır. 

Okul öncesi eğitim, bireyin gelecek yaşamı için değişimin başladığı önemli bir süreçtir. Doğru etkinlikler planlanır, geliştirilir ve uygulanırsa bu değişiklikler bireylerin yaşamlarında mükemmel fırsatlar sağlar. Okul öncesi dönem çocukları için sağlıkla ilgili mesajlar ve bu mesajlarda yer alan alışkanlıkları kazanmada onlara model olabilecek yetişkinler önemlidir. Genellikle bu yaş grubunda öğretmenlerin çocuklara model olması ve olumlu bir çevrede bu davranışları geliştirmeleri önemlidir. Bu kapsamda öğretmenlerin çocuklara model olmaları ve beslenme konusunda sağlıklı besin seçimine özen göstermeleri, çocukların besinleri tatmaları konusunda cesaretlendirmeleri ve onlarla birlikte daha aktif bir yaşamı benimsemeleri önemlidir. 

Okul öncesi dönem çocukları yaparak, yaşayarak yani deneyimleyerek öğrenirler. Bu nedenle sağlıklı besinlerle deneyimler yaşayıp, fiziksel aktivitelere katıldıklarında besleyici yiyeceklerin ve fiziksel aktivitenin nasıl eğlenceli olabileceğinin farkına varmaları temel alınarak 12 haftalık eğitim programı hazırlanmıştır. 

Pınar Enstitüsü tarafından yürütülen “Eğlenerek Hareket Edelim Sağlıklı Beslenelim” projesiyle sağlıklı bireyler yetiştirilmesi amacıyla beslenme bilincinin küçük yaşta kazandırılması 2018 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile üç yıl süreli bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. 

Proje 2018 yılı itibariyle Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile ilişkilendirilmiştir.

"Açlığa Son" hedefinde belirlenmiş olan 2.2 numaralı alt hedef uyarınca proje ile "beş yaş altı çocukların her türlü yetersiz beslenme şekillerinin bitirilmesi" hedeflenmektedir. Proje malnütrisyondan obeziteye kadar her türlü beslenme sorununun önüne geçilmesi amaçlanarak hayata geçirilmiştir.

 

"Sağlıklı Bireyler" hedefinde 3.d maddesinde belirtilmekte olan "ulusal ve küresel sağlık risklerine karşı erken uyarı, riski azaltma ve risk yönetimi kapasitelerinin güçlendirilmesi" kapsamında beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliğine dayalı sağlık sorunlarının; çocuklukta edinilecek sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile önlenmesi hedeflenmektedir.

 

"Nitelikli Eğitim" hedefi çerçevesinde belirlenmiş olan 4.2 alt hedefi kapsamında "tüm kız ve erkek çocuklarının, ilköğretime hazır hale getirilmesi için, nitelikli erken çocukluk gelişimi bakım ve hizmetleri ile okul öncesi eğitimine erişiminin sağlanması" projenin temel amaçlarından biridir. Aynı zamanda, proje kapsamında öğretmenlere verilmekte olan beslenme ve fiziksel hareketlilik eğitimleri ile 4.c alt hedefinde belirlenmiş olan "nitelikli öğretmen arzının önemli miktarda artırılması" hedeflenmektedir.

 

2019 – 2020 eğitim yılı itibariyle tüm eğitim materyalleri, proje web sitesi olan

http://www.hareketetsagliklibeslen.com adresinde öğretmenlerin kullanımına açılmıştır. 


 

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile imzalanmış olan iş birliği protokolü 2021 yılında yenilenmiştir.

2022 - 2023 eğitim - öğretim yılı için geliştirilen yeni eğitim materyalleri ile eğitim uygulamalarına başlanmıştır.

 

İzleme ve Değerlendirme Etkinlikleri

Proje uygulamalarının tamamlanmasını takiben İzleme – Değerlendirme Etkinliği kapsamında; öğretmenlerin projeye yönelik katkı, istek ve önerilerini öğrenmek ve çalışmalarını yakından incelemek adına okul ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.



 

 

YENİ EĞİTİM MATERYALLERİ

Öğretmen El Kitabı:

 “Deniz ve Ege’nin Sağlıklı Yemek Tabağı” isimli kitapta yer alan 10 haftalık eğitim programı bulunmaktadır. Bu program içerisinde Sağlıklı Beslenme, Besin Grupları, Sağlıklı Yemek Tabağı, Yediğim Besinlerdeki Gökkuşağı Renkleri, Su ve Önemi, Mutfağımız ve Gezegen, Tabağınız ve Gezegen konularında aktiviteler yer almaktadır. Etkinliklerle beraber okul öncesi dönemdeki çocukların sağlıklı besinler, su tüketimi, sürdürülebilir beslenme ve gıda israfı konularında bilinçlenmeleri ve ebeveynlerin bilgilenmeleri hedeflenmiştir. 

 

Yeni Hikaye Kitapları:

Deniz ve Ege’nin Mutfak Panosu: Kitabın çocukların sürdürülebilir ve çevre dostu bir yaşam tarzı benimsemelerine yardımcı olması hedeflenmiştir.

 

 

 

Minik Bahçıvanlar: Bu kitap içerisinde meyve ve sebzelerin evlerin mutfağına gelene kadar geçirdikleri yolculuk, tarımın insan hayatındaki önemi konularının çocuklara aktarılması amaçlanmıştır. 

 

 

 

Projenin genel mesajı; sağlıklı toplumların sağlıklı çocuklarla mümkün olduğudur. Proje; sağlıklı toplumların mimarı olacak çocuklara, öğretmenlere, ailelere ve topluma karşı sorumluluk bilinci ve çağdaş eğitime katkı amacıyla yürütülmektedir.

Detaylı bilgi için; http://www.hareketetsagliklibeslen.com